• Gratis verzending vanaf €50,- binnen Nederland
  • Voor 13.00 uur besteld is dezelfde werkdag verzonden

Hoe betrek ik mijn kinderen bij de Ramadan?

De Ramadan is niet alleen een tijd van persoonlijke reflectie en aanbidding, maar ook een gelegenheid om gezamenlijk dichterbij Allah te komen. In mijn kindertijd heb ik de mooiste herinneringen overgehouden aan de Ramadan. De tijden zijn enorm veranderd en kinderen hebben tegenwoordig andere bezigheden dan dat wij hadden. Daarom is het des te belangrijker om kinderen te betrekken bij de Ramadan. Hier zijn enkele waardevolle tips om jouw kinderen actief te betrekken bij de Ramadan en deze heilige maand voor hen betekenisvol te maken.

1. Begin met Educatie

Leg op een kindvriendelijke manier uit wat de Ramadan is, waarom we vasten tijdens deze maand, en welke betekenis het heeft binnen het geloof. Maak gebruik van boeken, verhalen en visuele hulpmiddelen om het begrip te vergroten.

2. Samen Vasten

Moedig kinderen aan om te vasten, zelfs als het maar een paar uur per dag is. 

3. Familie-Iftar

Organiseer een speciale familie-iftar. Laat kinderen meehelpen bij het bereiden van de maaltijd of het dekken van de tafel en betrek hen bij het gezamenlijk breken van het vasten. Dit creëert een gezellige familiemomentje. 

4. Samen bidden

Betrek kinderen bij de dagelijkse gebeden. Moedig ze aan om samen met jou te bidden. Dit versterkt hun band met het gebed. Zorg er ook voor dat je zo vaak mogelijk in het zicht van jouw kinderen bidt. Jij bent namelijk hun belangrijkste rolmodel. 

5. Ramadan Verhalen en Films

Deel verhalen en kijk samen naar kindvriendelijke films en series die de betekenis van de Ramadan benadrukken. Er zijn talloze islamitische tekenfilms en boeken beschikbaar die het begrip vergemakkelijken.

6. Liefdadigheid

Stimuleer liefdadigheid en goede daden. Moedig kinderen aan om hun speelgoed of kleding te doneren aan goede doelen. Creëer een liefdadigheidsdoos waarin ze dagelijks een klein bedrag kunnen doen voor liefdadigheid.

7. Ramadanplanner en activiteitenboek

Onze Ramadanplanner en activiteitenboek is geschikt om je kind op een leuke manier te betrekken bij de Ramadan. Neem elke dag een momentje om de planner gedeelte samen met je kind door te nemen. Zorg ervoor dat je zelf ook bewust tijd vrij maakt voor dit moment. Dagelijks een minuutje of 10-15 zorgt er al voor dat je je kind actief betrekt bij de Ramadan. 

8. Weekplanning

Betrek de oudere kinderen bij de weekplanning. Zo weten ze bijvoorbeeld wanneer je een familie-Iftar organiseert, welke klusjes ze moeten doen en wat er op het menu staat, wanneer er een familie moment gepland staat. Hierdoor hebben kinderen iets om naar uit te kijken en helpt het hen de dagelijkse routine te begrijpen.

Allahumma ballighna Ramadan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *