Hoe bereid ik mijn huis voor op de maand Ramadan Search Engine

Hoe bereid ik mijn huis voor op de maand Ramadan?

Met de komst van de heilige maand Ramadan is het van essentieel belang om niet alleen jezelf, maar ook je huis voor te bereiden op de maand Ramadan. Door vooraf voorbereidingen te treffen zal je de maand Ramadan beginnen met een rustige en ontspannen sfeer. We willen allemaal zoveel mogelijk uit de maand Ramadan halen aan ibaadah (aanbidding). Deze tips zullen jou helpen om zo veel mogelijk tijd te maken voor al jou doelen die jij jezelf gaat stellen, insha’Allah. Hier zijn vijf waardevolle tips om ervoor te zorgen dat jouw huis een oase van rust wordt tijdens deze gezegende maand.

  1. Ramadan Schoonmaak

Een van de meest gekoesterde herinneringen uit mijn kindertijd is de jaarlijkse Ramadan schoonmaak die mijn moeder organiseerde om ons huis tiptop in orde te krijgen voor de heilige maand Ramadan. De gewoonte van een grondige schoonmaak voorafgaand aan Ramadan is als het ware met de paplepel ingegoten.

Een opgeruimd huis betekent niet alleen een opgeruimde omgeving, maar ook een opgeruimd hoofd. Het schept een sfeer van rust en sereniteit in huis. Hoewel schoonmaken niet altijd als een leuke taak wordt gezien, wordt het in de islam beschouwd als een daad van aanbidding (Ibaadah). Als je je intentie puur houdt, kun je er insha’Allah beloningen voor ontvangen.

  1. Bedenk hoe je je kinderen betrekt bij de Ramadan

Als klein meisje maakte ik tijdens de Ramadan de mooiste herinneringen. Naast het gedoe van de grote schoonmaak, staat ook het keukenavontuur van mijn moeder en de buurvrouw in mijn geheugen gegrift. Voorafgaande aan elke Ramadan maakte ze de heerlijkste sfouf en chebakia. Wij kregen dan ook een stukje deeg om onze eigen chebakia te vormen. Dat was altijd het teken dat de maand Ramadan voor de deur stond.
Er hing ook altijd een vredige sfeer in huis tijdens de Ramadan. Toen ik kind was viel de Ramadan in de winterperiode waardoor wij mee-aten tijdens de iftar en het Taraweeh gebed mee konden maken. Voor mij als kind voelde het als een soort vredige bubbel. Nu ik eraan terugdenk, besef ik dat het belangrijk is om kinderen actief mee te nemen in de Ramadan. Ze krijgen al genoeg narigheid van buitenaf, dus laten we ze die goede vibes van de Ramadan meegeven. Het zijn die mooie momenten uit mijn jeugd die ik koester, en ik wil dat anderen dat ook ervaren. Lees hier hoe je jouw kinderen kunt betrekken bij de Ramadan.

  1. Meal Plan

Maak een Ramadan-maaltijdplanning. Plan gezonde en voedzame maaltijden voor iftar en suhoor. Dit minimaliseert stress rond maaltijdbereiding en geeft je meer tijd om je te focussen op belangrijke zaken.
Houd daarbij goed in het achterhoofd dat het tijdens de Ramadan niet draait om uitbundig en uitgebreid eten. Zorg ervoor dat je simpele en voedzame gerechten aan de meal plan toevoegt.

  1. Familiebezoekjes

Er is niets gezelligers dan gezamenlijk het vasten verbreken. Hoewel mijn maaltijden relatief sober zijn tijdens de Ramadan, vind ik het leuk om mijn gasten verschillende lekkernijen voor te schotelen. Bedenk je vooraf of en hoe vaak je een uitgebreide iftar wilt organiseren. Kijk of je voorafgaand aan de Ramadan voorbereidingen kan treffen zodat je niet dagen bezig bent met het hosten van een iftar.

  1. Planner voor het hele gezin

Betrek het hele gezin bij de planning en creëer een sfeer van rust en regelmaat. Maak gebruik van een Weekplanner of Ramadanplanner om de dag te organiseren. Neem de taken van de kinderen op, zodat iedereen een bijdrage kan leveren. Noteer je boodschappenlijst en plan de maaltijd voor de iftar, zodat je georganiseerd blijft. Door een gestructureerde planning ontstaat er ruimte voor rustige momenten en voldoende tijd voor ibaadah (aanbidding). Op deze manier kunnen jullie als gezin samen genieten van een evenwichtige Ramadan.

Allahumma ballighna Ramadan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *